PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

CEA MAI MARE MINA DE AUR DIN LUME
Mina Grasberg, cea mai mare ca suprafata din lume, situata in Tembagapura, Indonezia, exploateaza resurse de aur, cupru, uraniu si argint.
YAHYA JAMMEH - DICTATORUL ANTI-SIDA
Presedintele Gambiei, Yahya Jammeh, a convocat acum cateva zile colaboratorii si o mana de ambasadori, precum si televiziunea, anuntand oficial ca este capabil sa vindece astmul si SIDA.
MII DE OAMENI AU POZAT NUD PENTRU FOTOGRAFUL SPENCER TUNICK
18.000 de oameni au pozat nud pentru fotograful american Spencer Tunick. Ei au participat voluntar la sedinta foto care s-a desfasurat astazi în Piata Zocalo din Mexico City
Cel mai mic om din lume
Filipinezul Junrey Balawing este foarte aproape de intrarea in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mic om din lume.
LUI BUSH I S-A FURAT CEASUL IN ALBANIA
Exista hoti de duzina si hoti care ar putea primi o diploma pentru dexteritate. Cine nu crede, sa-l întrebe pe presedintele american George W. Bush, care târaste dupa el o legiune întreaga de garzi de corp si este cel mai aparat om de pe planeta, fapt ce nu l-a scutit sa ramâna fara ceas, fara ca macar sa-si dea seama.
Get Adobe Flash player


 • fita
 • PISICUTA PIS, PIS ,PIS...
 • telescop spatial
 • un paapgal
 • Liliecii de fructe
 • Rosia Montana
 • problema
 • Peștera Urșilor
 • Pipo
 • Ginghis Han