PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

INVENTIE: PROTEZA DENTARA PENTRU PISICI
Britanica Rachel Gilber, o adolescenta de 17 ani, a inventat proteza dentara pentru pisici. Rachel a ajuns la concluzia ca dintii falsi sunt necesari felinelor batrane sau care au suferit accidente, deoarece asa cum oamenii in varsta au probleme din cauza caderii dintilor, la fel se intampla si cu animalele ei preferate, pisicile.
MICKEY MOUSE ARE 80 DE ANI
Mickey Mouse, cel mai indragit personaj animat creat de Walt Disney, implineste la 15 mai 2008 onorabila varsta de 80 de ani.
CEL MAI MARE DIAMANT DIN LUME
Brett Jolly, un barbat din Africa de Sud sustine ca pe proprietatea sa a fost descoperit cel mai mare diamant din lume, cat o nuca de cocos, si cu o valoare estimata la 22 de milioane de euro.
CEA MAI MARE INVENTIE DIN MODA
Potrivit unui recent sondaj realizat printre clientele lantului Debenhams, din Marea Britanie, sutienul push-up este considerat cea mai mare inventie din istoria modei.
CELE MAI MULTE SARBATORI NATIONALE SUNT IN ITALIA
Credeati ca doar in Romania sunt foarte multe zile libere date prin lege? Ei bine aflati ca nici macar nu ne comparam cu italienii, care au nu mai putin de 12 sarbatori legale, fiind pe primul loc in Europa.
Get Adobe Flash player


  • Muzeul Ermitaj
  • CATASTROFA ECOLOGICA MAREA NEAGRA
  • Nicaragua vazuta din spatiu
  • Marea Neagra vazuta din cer
  • Alunecari de teren in Brazilia
  • beautiful
  • Violenta unui uragan
  • peisaj
  • FLORI
  • super