PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

CEL MAI MARE DIAMANT LICITAT IN ASIA
Cel mai mare diamant licitat vreodata in Asia va fi vāndut īn Hong Kong, īntr-o licitatie de pietre pretioase.
Papagali - noua emisiune de marci postale de la Romfilatelia
Papagalii - aceste pasari cu un colorit extravagant, īndragiti pentru compania placuta, vesela si uneori zgomotoasa - apartin Ordinului Psittaciformes, Familia Psittacidae si sunt raspānditi īn toata emisfera sudica a Pamāntului
REGINA ELIZABETA A II-A, CEL MAI BATRAN MONARH BRITANIC
Regina Elizabeta a II-a devine, la 20 decembrie 2007, cel mai in varsta monarh britanic, depasind recordul ce era detinut de stra-stra-strabunica sa, regina Victoria.
NOUA INGHETATA MCFLURRY TESTATA PE ARICI
McDonalds lucreaza la crearea unui nou sortiment de inghetata dupa moartea mai multor arici care s-au urcat pe recipientele din care se vindea inghetata McFlurry
PALMIERUL CARE SE SINUCIDE
Cercetatorii de la Royal Botanic Gardens din Londra au facut o descoperire de exceptie in Madagascar, palmierul care `se sinucide` dupa ce infloreste.


  • Manastirea Nechit-neamt
  • maryapozee
  • Ranca
  • maia si toto
  • drum prin zapada
  • Toyota IQ electric
  • CRUCEA SPERANTEI DE PE CARAIMAN
  • Taurus XL
  • BRAD DE CRACIUN LA NEW YORK
  • mihai si petro