PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

Descoperire: cea mai veche apa din lume este in Africa de Sud
O echipa internationala de specialisti a descoperit ca cea mai veche apa din lume este produsa in zona unor crevase din Witwatersrand, Africa de Sud
CEL MAI MARE DIAMANT INCOLOR SCOS LA VANZARE
Casa Christie`s scoate la vanzare, printr-o licitatie care va avea loc la Hong Kong, cel mai mare diamant incolor scos la licitatie in ultimii 20 de ani.
JAMAICA, TARA SPRINTERILOR
Sanya Richards, castigatoarea a 500000 de dolari prin castigarea tuturor celor 6 concursuri din circuitul "Golden League", face parte dintr-un lung sir de atleti de top originari din Jamaica.
100.000 DE DOLARI, O SUVITA DIN PARUL LUI CHE GUEVARRA
La o licitatie unde au mai fost incluse amprentele digitale ale lui Che Guevara, precum si fotografii cu trupul neînsufletit al acestuia, o suvita din parul celebrului revolutionar cu suma de 100.000 de dolari.
JACOBSEN VINTAGE NO.1. 2008, BERE EXCLUSIVISTA DE LA CARLSBERG
"Jacobsen Vintage No.1. 2008" este cel mai nou sortiment de bere exclusivista produs de compania daneza Carlsberg, al cincilea producator de bere mondial.


  • BOMBONEL
  • Calutzi
  • munti
  • Aeroportul International din Los Angeles
  • alexa
  • flori de paie
  • craigslist.org - launched in 1995
  • Sarut
  • ****************
  • ORION