PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

ALTERNATIVA ECOLOGICA LA INCINERAREA CORPURILOR UMANE
O companie scotiana a creat alternativa ecologica la incinerarea corpurilor umane, prin fierberea lor într-o substanta care le transforma în praf
100.000 DE DOLARI, O SUVITA DIN PARUL LUI CHE GUEVARRA
La o licitatie unde au mai fost incluse amprentele digitale ale lui Che Guevara, precum si fotografii cu trupul neînsufletit al acestuia, o suvita din parul celebrului revolutionar cu suma de 100.000 de dolari.
GHETARUL ALETSCH
O atractie a Alpilor elvetieni este ghetarul Aletsch, cel mai lung si, cu siguranta, cel mai fascinant din intreg lantul alpin, fiind in acelasi timp si cel mai accesibil.
INTELIGENTA NU TE FACE MAI... BOGAT
Nu trebuie sa fii destept ca sa fii bogat! O spun mai multi cercetatori americani, autori ai unui studiu pe care l-au publicat recent.
BARBATII AU NEVOIE DE 3 ANI PENTRU A CERE IN CASATORIE
Un studiu realizat de site-ul de internet The National Wedding Show arata ca barbatii au nevoie, în medie, de trei ani pentru a-si cere iubita în casatorie, în timp ce majoritatea femeilor si-ar dori ca partenerul sa le adreseze cererea cu patru luni mai devreme.


  • Lup
  • Trandafir de Romania
  • Balanel si Miaunel
  • The harlequin tuskfish
  • toamna
  • Cel mai frumos flamingo din lume ! [ <3 ]
  • porumbel
  • Ram buxus
  • Red-shanked Douc Langur
  • hills