PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

DESPRE JACK LONDON
Mama lui Jack london s-a impuscat in cap in timp ce era insarcinata cu el.
PODUL BROOKLYN DIN NEW YORK ARE 125 DE ANI
PODUL BROOKLYN DIN NEW YORK IMPLINESTE 125 DE ANI la 24 mai fiind inaugurat in 1883, la 14 ani de la terminarea constructiei, din cauza numarului mare de persoane care au murit la ridicarea sa.
YETI PE EVEREST?
O echipa de televiziune americana a descoperit in partea nepaleza a Muntilor Everest trei urme ce se presupune ca apartin legendarei creaturi Yeti.
CONFERINTA MONDIALA A SUPRAVIETUITORILOR TRASNETELOR SI ELECTROCUTARILOR
Oamenii care sunt loviti de trasnet au sanse surprinzator de mari sa scape cu viata, desi adesea sfarsesc cu cel putin o suferinta misterioasa. Supravietuitorii trasnetelor au organizat o conferinta internationala in incercarea de a-si depasi traumele si de a-si impartasi experienta.
LENJERIA INTIMA A JUCAT UN ROL IMPORTANT IN DEZVOLTAREA CULTURII OCCIDENTALE
Lenjeria intima a jucat un rol important in dezvoltarea culturii occidentale, este concluzia la care au ajuns participantii Congresului Medieval International, desfasurat in Anglia, la Leeds.
Get Adobe Flash player


  • AQUILA
  • PEISAJ
  • Butterfly - Fluture :D
  • DRACO
  • Twitter shortly after launch in 2006
  • Vulcanii Avachinsky, Koryaksky si A`ag - Peninsula Kamceatka
  • toamna
  • o zi buna
  • MONORION
  • mihai si petro