PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

UN BEBELUS FACE ISTORIE IN CHINA
Un copil care a avut peste sase kilograme la nastere scrie istorie īn China. Este cel mai greu bebelus care s-a nascut īn China de la īnfiintarea Partidului Comunist de la Beijing.
CELE MAI REUSITE PACALELI DE 1 APRILIE
Cele mai reusite farse de 1 aprilie au pacalit milioane de creduli. Spaghetti care cresc in copaci sau hamburgerii pentru stangaci sunt doar doua exemple dintre cele mai reusite pacaleli ale tuturor timpurilor realizate de presa internationala.
URSULETUL KNUT A DEVENIT MARCA INREGISTRATA
Gradina zoologica din Berlin a īnregistrat numele ursuletului polar Knut ca marca, dupa succesul mediatic neasteptat al acestui bulgare de zapada crescut de oameni
EL BULLI, CEL MAI BUN RESTAURANT DIN LUME
Revista Restaurant Magazine a desemnat restaurantul spaniol El Bulli ca fiind cel mai bun din lume. Distinctia este oferita pentru al treilea an consecutiv.
GUVERNUL FACE UN NOU RECENSAMANT IN 2011
Peste patru ani, se va face un nou recensamānt al populatiei. Pregatirile īncep īnsa chiar de luna aceasta.


  • Calistoga Ranch, An Auberge Resort - Napa Valley, California
  • Axi
  • Fructul de cafea
  • Cygnus Loop nebula
  • BOMBONEL
  • Statuia Fecioarei Maria din Fatima
  • Pasare
  • PITIGOIUL ALBASTRU
  • PEISAJ
  • Dunarea la TUTTLINGEN