PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

NOUA ARIPA A MUZEULUI PRADO DIN MADRID
Regele Juan Carlos al Spaniei a inaugurat noua aripa a Muzeului Prado din Madrid, capitala tarii, aceasta fiind cea mai ampla extindere a muzeului in cei 200 de ani de existenta.
CEA MAI MARE SCULPTURA IN FORMA DE DIAMANT
Cea mai mare sculptura Ón forma de diamant, semnata de artistul american Jeff Koons, a fost expusa la New York de Casa de licitatii Christie's. Monumentala sculptura, intitulata Blue Diamond, va fi scoasa la licitatie pe 13 noiembrie.
DESPRE JACK LONDON
Mama lui Jack london s-a impuscat in cap in timp ce era insarcinata cu el.
ACADEMIA AMERICANA DE FILM A MODIFICAT REGULAMENTUL DE ACORDARE A OSCARURILOR
Academia Americana de Film a anuntat ca, de anul viitor, va modifica unele reglementari despre numarul de persoane recompensate cu Oscar, la fiecare categorie, dupa ce, in anii trecuti, au existat reclamatii pentru ca mai multi nominalizati nu au avut parte de onoruri
UN MILION DE LIRE PENTRU MONSTRUL DIN LOCH NESS
O firma de pariuri din Marea Britanie a anuntat ca pune la bataie o recompensa de un milion de lire sterline pentru acela care va demonstra ca legendarul monstru din lacul scotian Loch Ness exista cu adevarat.


  • maya
  • nqjlcdvkhm
  • Fluturele Zebra
  • o zi buna
  • rasaritul din gradina mea
  • fwvrgvlhtty
  • Mafia best
  • Tobago The Villas at Stonehaven
  • false katydid
  • Peninsula Dingle, Irlanda