PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

BOOGER, AL DOILEA CAINE DIN LUME CARE VA FI CLONAT
Booger, un pitbull terrier apartinand unei americance, va fi al doilea caine clonat de specialistii Universitatii Nationale din Seul (SNU) la solicitarea companiei sud coreene RNL BIO.
LENJERIA INTIMA A JUCAT UN ROL IMPORTANT IN DEZVOLTAREA CULTURII OCCIDENTALE
Lenjeria intima a jucat un rol important in dezvoltarea culturii occidentale, este concluzia la care au ajuns participantii Congresului Medieval International, desfasurat in Anglia, la Leeds.
CEA MAI BATRANA FEMEIE DIN LUME
Cea mai batrana femeie din lume conform Cartii Recordurilor, americanca Edna Parker, a aniversat pe 20 aprilie 2008 ce-a de-a 115-a zi de nastere.
S-A INVENTAT PIZZA `ANTIRIDURI`
Un bucatar din Salermo a inventat pizza "antiriduri”, pe baza de faina integrala si legume proaspete. "Primula”, cum a fost botezata noua creatie incendiara, este mult mai bogata in magneziu si fier decat pizza clasica.
NOUA INGHETATA MCFLURRY TESTATA PE ARICI
McDonalds lucreaza la crearea unui nou sortiment de inghetata dupa moartea mai multor arici care s-au urcat pe recipientele din care se vindea inghetata McFlurry


  • cerul...minunat
  • gfhjf
  • leul
  • Luna la Manilla, in Filipine
  • Butterfly - Fluture :D
  • Carl Sagan Cosmos
  • Sticletele rusesc
  • masina
  • peisaj
  • mami cu florile ei-superbe