PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

CASA IN FORMA DE WC
Sim Jae-Duck din Seul a proiectat si a construit o locuinta de 1,6 milioane de dolari in forma de... toaleta.
INSULA FEDERATIEI, PRIMA INSULA ARTIFICIALA IN MAREA NEAGRA
Insula artificiala se va intinde pe o suprafata de 350 de hectare si va gazdui mai multe complexuri de apartamente si vile, avand o capacitate totala de 25.000 de locuri.
CEASUL BIOLOGIC CU 25 DE ORE
Un studiu efectuat de Harvard Medical School (SUA) si Institutul francez Inserm a demonstrat ca expunerile repetate la lumina puternica pot pacali ceasul biologic, prelungind ritmul zilnic cu o ora.
CAMPIOANA SMS-URILOR
O adolescenta de 13 ani din Claysburg, Pennsylvania, a castigat premiul cel mare de 25.000 de dolari la concursul national de trimis SMS, invingand alti aproape 200 de concurenti.
UN CHINEZ A VASLIT MAI MULT DE 2.420 DE KILOMETRI
Un chinez a vaslit mai mult de 2.420 de kilometri pe un rau, intr-o anvelopa de masina. Cheng Yanhua, de 41 de ani, a avut nevoie de 43 de zile pentru a duce la sfarsit o calatorie de-a lungul raului Yangtze.
Get Adobe Flash player


  • Podul Henderson Waves, Singapore
  • MALINA
  • Celule stem hematopoietice
  • Protejarea copacilor pe timp de iarna (Japonia-Kanazawa)
  • trecatoare prin ..stanca
  • PRINTESA
  • eu
  • iubitul meu
  • Yorkshire Terrier
  • Ursul koala