PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

MONUMENTUL URATILOR
Asociatia Mondiala a Oamenilor Urati, fondata initiala in Italia, dar care acum are filiale in intreaga lume, a anuntat ca opera artistica va fi gazduit de orasul Piobbico.
IMPORTANTA LITEREI K IN VIATA DE ZI CU ZI
Avand o mai slaba intrebuintare in limba romana, litera K isi ia o solida revansa, incepand un cuvant de mare greutate in viata fiecarui membru al familiei, din chiar clipa aparitiei sale pe lume, cuvantul kilogram.
SABIA PURTATA DE NAPOLEON BONAPARTE IN BATALIA DE LA MARENGO, SCOASA LA LICITATIE
Sabia pe care Bonaparte, viitorul imparat Napoleon I, a purtat-o in batalia de la Marengo, nordul Italiei, in iunie 1800, va fi scoasa la vanzare pe 10 iunie, la o casa de licitatii de langa Paris
BOLNAVII DE SIDA SUNT INGROPATI DE VII IN PAPUA NOUA GUINEE
Persoane bolnave de SIDA au fost īngropate de vii īn Papua Noua Guinee de catre propriile familii. Rudele victimelor nu au mijloacele necesare pentru a le īngriji si se tem ca se vor infecta la rāndul lor.
CEA MAI MARE SCULPTURA IN FORMA DE DIAMANT
Cea mai mare sculptura īn forma de diamant, semnata de artistul american Jeff Koons, a fost expusa la New York de Casa de licitatii Christie's. Monumentala sculptura, intitulata Blue Diamond, va fi scoasa la licitatie pe 13 noiembrie.


  • japonia
  • Noul Beetle
  • insectar
  • frumoasa si dulce :X :x :X
  • pantera neagra
  • Fall fantasy
  • Myspace`s launch in 2003
  • m
  • primii ghiocei
  • castel banfi botida