PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

CAPUCCINO CU CERTIFICAT DE AUTENTICITATE
Incepand cu anul 2008 barmanii si bucatarii din restaurantele si cafenelele italiene vor da examen la prepararea unui capuccino, espresso sau a unei pizza.
NOU SORTIMENT DE CAFEA, CAFEAUA MESTECATA DE MAIMUTE
Liao Jing-dong, un cultivator de cafea din Taiwan, a incercat vreme de 30 de ani diferite metode pentru imbunatatirea soiurilor de cafea. Nu a avut succes pana intr-o zi cand a avut o idee geniala.
KILOGRAMUL PE CALE DE A FI REDEFINIT
Kilogramul este singurul din cele sapte unitati de masura din Sistemul International care mai este definit de un obiect fizic. `Le Grand K`, prototipul kilogramului, este este o bucata de platina amestecata cu iridiu.
ADRESE DE INTERNET MILIONARE
O companie britanica a platit 1,1 milioane de dolari pentru adresa de internet `cruises.co.uk` datorita faptului ca aparea ca prim rezultat in cautari pentru `cruise.com` adresa pe care deja o detinea.
CHISINAU, CEL MAI IEFTIN ORAS DIN EUROPA
Comisia internationala ONU pe probleme economice a elaborat ratingul costului vietii in Europa, din care rezulta ca cel mai scump oras de pe continent este Oslo, al doilea Moscova, iar cel mai ieftin este Chisinaul, unde preturile sunt cu 70% mai mici fata de Oslo.
Get Adobe Flash player


  • Uragan din satelit
  • Great Blue Hole, Belize
  • Muntii everest
  • NERO
  • Cerul inrosit
  • pisica
  • paclele mici2
  • Hyundai i40
  • Camp de orez inundat in Lamongan
  • Boobies