PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

VA RECUNOASTE GUINNESS BOOK UN NOU RECORD SUBACVATIC?
Doi tineri lituanieni, frate si sora, afirma ca au īntrecut recordul mondial masculin si, respectiv feminin, la ramānerea sub apa fara aparate de alimentare cu aer.
Rusia adopta definitiv ora de vara
Rusia trece definitiv la ora de vara in urma unui decret al presedintelui Dmitri Medvedev.
BRICEAG PENTRU CARTEA RECORDURILOR
Briceagul care a intrat de in Cartea Recordurilor a fost produs in Elvetia si are nu mai putin de 115 functii si 87 de instrumente.
De ce gainile din Transilvania au gatul golas ?
Oameni de stiinta din Edinburgh, Franta, Mexic si Elvetia au publicat un studiu in care releva faptul ca au descoperit din ce cauza gainile din Transilvania au gatul golas
CEA MAI SCUMPA OPERA DE ARTA VANDUTA LA O LICITATIE PUBLICA DIN ROMANIA
Pictura in ulei "Studiu pentru un portret", semnata de pictorul roman Nicolae Tonitza, s-a vandut cu 96 de mii de euro, dublul sumei de la care a pornit licitatia, devenind astfel cea mai scumpa opera de arta vanduta la o licitatie publica din Romania.


  • Bee on flower
  • smeagal
  • Dinozaur neuquenraptor
  • Cinque Terre
  • crizanteme
  • Narcise
  • Caprioare
  • Mount Everest
  • jljiztiykb
  • tacere