PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

CARTEA RECORDURILOR: ROMANUL MAGNET
Romanul Aurel Raileanu, nascut in Bucuresti, a acceptat invitatia tabloidului britanic The Sun de a fi supus unor teste complexe, efectuate la Colegiul Imperial din capitala britanica. Aurel, supranumit si romanul magnet, dispune de capacitatea extraordinara de a tine lipite de piept si de fata tot felul de obiecte metalice.
ARCA LUI JOHAN REPLICA PENTRU ARCA LUI NOE
Un olandez religios din orasul Schagen a creat o replica a Arcei lui Noe din Biblie, pe care a populat-o cu numeroase modele de animale de marime naturala.
CETATEA POIENARI ARE COPIE DE GHEATA PE TRANSFAGARASAN
In premiera mondiala un argesean a inaugurat prima cetate din lume construita exclusiv din gheata, aceasta fiind o copie fidela a Cetatii Poienari, care se afla la doar cātiva kilometri de Barajul Vidraru.
PAFCAL, SOL ARTIFICIAL PENTRU GRADINI SUSPENDATE
Compania japoneza Suntory a inventat un sol artificial, numit PAFCAL, mult mai poros, mai solid si mai usor decāt pamāntul, care poate fi utilizat pentru gradinile suspendate pe acoperisurile si zidurile cladirilor foarte inalte din marile orase.
RESTRICTII RUTIERE PENTRU TRECEREA FLUTURILOR
Autoritatile din Taiwan au decis īnchiderea temporara a uneia dintre benzile unei autostrazi intens circulate, īn vederea protejarii a milioane de fluturi care au īnceput migratia sezoniera.


  • OALE
  • uraganu dolly
  • FLORI DE OALA
  • PUISOR PUFOS
  • BRAD DE CARCIUN LA BERLIN
  • coco
  • Rascarachi Emanuel (MANU)
  • Cel mai mare rechin din lume
  • PINGUINI DIN ANTARCTICA
  • peisaj