PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

PRIMUL CONTUR AL ROMANIEI

Printre primii invatati de seama ai Romaniei in domeniul geografiei se numara Constantin Cantacuzino (1650-1716), Nicolae Milescu (1636-1708) si Dimitrie Cantemir (1673-1723).

HARTA CONSTANTIN CANTACUZINO

Constantin Cantacuzino
1. Cronicarul Constantin Cantacuzino, a intocmit prima harta a Tarii Romanesti, tiparita in anul 1700, hart ace contine elemente de geografie fizica, economica si politica. Aceasta harta a servit drept model pentru realizarea hartii Moldovei, intocmita ulterior de Dimitrie Cantemir.
Nicolae Milescu
2. Spatarul Nicolae Milescu este primul roman care-a lasat o opera de mare valoare in strainatate. Spre deosebire de alti geografi ai vremii care-si intocmeau descrierile numai din auzite, Milescu pornea de la observatiile proprii. Calatorind in lumea larga a notat cu grija configuratia solului, a insemnat rauri, mlastini, insule. "descrierea celor dintai parti ale pamantului numita Asia, in care se afla si imparatia Chinei, cu orasele si provinciile sale", care alaturi de "Insemnarile de drum prin Siberia, de la Topolsk si pana la granitele Chinei", constituie cele mai valoroase lucrari ale marelui spatar.

Lui Milescu i se mai atribuie un tratat despre animale terestre si marine, tot el se pare, a fost primul care-a scris la noi o aritmetica.

Dimitrie Cantemir3. Dimitrie Cantemir a fost unul din cei mai de seama carturari ai poporului nostru, a imbinat armonios activitatea omului de stat, a patriotului si a omului de stiinta multilateral. Lucrarea sa fundamentala "Descrierea Moldovei" (la care este atasata prima harta a Moldovei), este o adevarata enciclopedie despre tara si poporul nostru.

La fel ca spatarul Nicolae Milescu, pe teren isi facea notite, insemnari, apoi intocmea schite si harti iar in final trecea la elaborarea definitiva.
Dimitrie Cantemir este autorul celei mai vechi lucrari romanesti in domeniul chimiei, datand din 1701- sustinea materialitatea substantelor chimice si alcatuirea substantelor din atomi.
Tot el a inventat un sistem de notatie muzicala, in care a transcris diferite cantece turcesti (drept note serveau literele alfabetului turcesc).


Scienceline.ro - ianuarie 2007

Alte articole

DALAI LAMA, PROFESOR UNIVERSITAR
Liderul spiritual al tibetanilor a acceptat propunerea Universitatii Emory din Atlanta de a oferi mai multe detalii despre educatia calugarilor budisti.
PRIMUL INVENTATOR AL AGRAFEI PENTRU HARTIE
Johann Vaaler a patentat inventia agrafei pentru hartie in anul 1901. Se pare totusi ca in aceeasi perioada inventia mai fusese patentata de alti inventatori.
YAHYA JAMMEH - DICTATORUL ANTI-SIDA
Presedintele Gambiei, Yahya Jammeh, a convocat acum cateva zile colaboratorii si o mana de ambasadori, precum si televiziunea, anuntand oficial ca este capabil sa vindece astmul si SIDA.
Cum a fost inventat restaurantul ?
Daca vrei sa mananci, restaurantul nu este locul cel mai potrivit
CHISINAU, CEL MAI IEFTIN ORAS DIN EUROPA
Comisia internationala ONU pe probleme economice a elaborat ratingul costului vietii in Europa, din care rezulta ca cel mai scump oras de pe continent este Oslo, al doilea Moscova, iar cel mai ieftin este Chisinaul, unde preturile sunt cu 70% mai mici fata de Oslo.


  • PUISOR PUFOS
  • city
  • Muammar Gaddafi la Tripoli
  • NEGOITA
  • PLIMBARE
  • Protejarea copacilor pe timp de iarna (Japonia-Kanazawa)
  • maryapozee
  • Draga aspiranta Dimitrie Sturza
  • biserica ucraineana
  • Bushkashi